Beslutsamhet eller...?

Klippt från Försvarets hemsida (mil.se), inte hela texten:
"Den ryska ubåten SC 305 var på sin jungfrufärd i Ålands hav den 5 november 1942. Innan den sänktes var den inblandad i en misslyckad torpedattack mot en stor konvoj mellan Åland och Sverige.

Efter torpedjakten gick två finska ubåtar på kvällen ut för att söka efter den ryska ubåten. Efter en tids spaning med hydrofoner lyckades en av de två finska ubåtarna, Vetehinen, lokalisera SC 305, bara 250 meter bort. Just vid denna tidpunkt gick den ryska ubåten upp i ytläge.

Vetehinen avlossade två torpeder som bägge gick under sitt mål. Efter mycket kort betänketid beslutade den finske befälhavaren på Vetehinen att man skulle ramma sitt mål. SC 305 gick under och samtliga 38 besättningsmän omkom.

Sänkningen anses som mycket spektakulär och ovanlig.
- Det är mycket ovanligt att en ubåt rammar en annan, det finns det bara ett fåtal fall som jag känner till, Thomas Falk, som arbetar med ubåtssäkerhet vid Försvarets materielverk, FMV."

Dam it! Den där finska ubåtskaptenen hade bestämt sig för att den där sovjetiska ubåten bara skulle ner...!! Inte undra på att Sovjet förbjöd finnarna att ha egna ubåtar efter kriget. (Som en del av de allt för hårda villkoren i fredsavtalet...)

image40
"Dont mess with us!" Ubåten Vetehinen själv...

Kommentarer
Postat av: JCG

Heavy :)

2007-07-10 @ 03:13:30
URL: http://www.nogg.se/jcg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0